Dostupni linkovi

Crna Gora: ističe rok za prijavu na izboreIstiče rok za predaju kandidatura za učešće na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. Najvjerovatnije je učešće samo dva kandidata Filipa Vujanovića i Miodraga Lekića, javljaju agencije.

Prema zakonu, kandidatura za predsjednika Crne Gore mora biti podržana sa najmanje 1,5 posto ukupnog glasačkog tijela, odnosno kvalifikacioni cenzus za predsjedničku kandidaturu iznosi 7.710 potpisa birača.

Državna izborna komisija do sada je potvrdila kandidature predstavnika Demokratske partije socijalista i aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića i lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića, a u izbornoj trci, ukoliko sakupi dovoljna broj potpisa podrške, učestvovaće i predstavnik Pozitivne Crne Gore Rade Bojović.

Predsjednički izbori, zakazani za 7. april, biće šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Kako je ranije saopšteno iz Državne izborne komisije, predsjednički izbori koštaće tu državu oko 1,2 miliona eura, od čega je 800.000 eura predviđeno za provođenje izbora, a 400.000 eura za izbornu kampanju.

Biračko pravo imaće 512.715 građana, saopštila je Državna izborna komisija. Prema podacima Državne izbirne komisije, najviše glasača je u Podgorici - 147.608, a najmanje u Šavniku - 1.796.
XS
SM
MD
LG