Dostupni linkovi

UN danas razmatra sporazum o trgovini oružjem


Jedan od primjera konvencionalnog naoružanja

U sjedištu UN u Njujorku danas počinju novi pregovori kojima će zemlje članice svjetske organizacije pokušati da postignu sporazum o trgovini konvencionalnim oružjem, nakon neuspjeha krajem jula 2012.

Članice Generalne skupštine UN, njih 193, imaće 10 dana pronaći način da urede trgovinu oružjem u svijetu, godišnje vrijednu više od 70 milijardi dolara.

Namjera je da se svaka zemlja obaveže da prije prodaje osigura da oružje neće biti upotrebljeno za kršenje ljudskih prava ili ubistva, odnosno da neće pasti u ruke organizovanog kriminala.

U julu prošle godine, veliki izvoznici oružja (Rusija, SAD, Kina) i uzvoznici (Egipat, Indija, Pakistan, zalivske zemlje) mjesec dana su pokušavali da usvoje zajedničke kriterijume za sporazum.

Učesnici pregovora postigli su kompromis, ali su usvajanje zajedničkog teksta spriječile SAD, tražeći dodatno vrijeme za izjašnjavanje.

"Postoji želja da se to završi, ali ponovo mnogo zavisi od SAD, a od ponovnog izbora i inauguracije Baraka Obame nismo dobili jasne naznake ni u jednom smjeru", kazao je jedan neimenovani evropski diplomata.
XS
SM
MD
LG