Dostupni linkovi

Josipović, Savjet za manjine osudili Mamićev govor mržnje


Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas je najoštrije osudio verbalni ispad i govor mržnje čelnika fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravka Mamića.

"Riječi kojima je lično, najvulgarnije i primitivno, izvrijeđao ministra Željka Jovanovića, jednako su uvredljive i zloćudno agresivno prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u cjelini", ističe se u saopštenju iz Josipovićevog kabineta.

Predsjednik je ocijenio da je takav govor neprihvatljiv u svakom civlizovanom i demokratskom društvu, te da zaslužuje svaku osudu.

Predsjednik Hrvatske tako se pridružio osudama Hrvastke javnosti povodom uvreda koje je kontroverzni čelnik Dinama izrekao na račun ministra.

Savjet za nacionalne manjine je najoštrije osudio Mamićeve izjave kao "neprimjerene, neprihvatljive i nedopustive istupe javnog govora mržnje".

"Ovakvim javnim govorom mržnje te prebrojavanjem krvnih zrnaca bilo kojeg građanina Republike Hrvatske ne može se dovesti u pitanje odlučna politička volja da se u Republici Hrvatskoj jača i afirmira politika prava nacionalnih manjina, suživota, tolerancije, multikulturalizma, multikonfesionalnosti te uvažavanja drugih i drugačijih," stoji u saopštenju Savjeta.

"Željko Jovanović mrzi sve što počinje s hrvatskim, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski nogometni klub Dinamo.. On je najveći hrvatomrzac nakon Khuena Héderváryja. On jednostavno ima krvna zrna u sebi koja pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko. Taj čovjek kad te pogleda, iz njegovih očiju šiklja krv. Njegov osmijeh nije prirodan kao vaš, vidite samo očnjake, zube kojui su spremni za klanje. Nema iskustva, a čovjek koji je Srbin ne može biti na čelu ovog ministarstva", rekao je Zdravko Mamić gostujući na radio Soundset Plavi.

Pojediji hrvatski mediji nagađaju da bi Državno tužilaštvo Hrvatske već danas moglo da podnese prijavu protiv Mamića zbog krivičnog djela javnog podsticanja na nasilje i mržnju, za šta je predviđena kazna zatvora do tri godine.
XS
SM
MD
LG