Dostupni linkovi

Samit EU: Kako nastaviti sa štednjom i osigurati rast


Lideri na početku samita EU
Lideri na početku samita EU
Čelnici Evropske unije okupili su se u četvrtak na samitu na kojem će dominirati ekonomske teme, odnosno kako u uvjetima štednje i sanacije javnih finansija osigurati ekonomski rast i smanjiti nezaposlenost, koja obara sve rekorde.

Na samitu će se raspravljati o provedbi brojnih mjera i reformi koje su donesene od početka krize, a koje su uglavnom išle na rezanje rashoda i ozdravljenje javnih finansija, te kako u tim okolnostima podstaći ekonomski rast i zapošljavanje.

Sa samita se ne očekuju nikakve odluke i ovo je prvi samit unazad duže vremena da čelnici nisu pod pritiskom finansijske krize, što im omogućava mirniju raspravu.

EU je od početka početka krize donijela niz mjera na upostavi finansijske stabilnosti, rješavanju uzroka krize i postavljanju osnova za oporavak, ali stanje u realnoj ekonomiji još se ne popravlja.

"Mi smo u utrci na duge pruge. Napravili smo veliki napredak, uspeli smo se na brda, na planine, koje su prije izgledale nesavladive. Sada smo bliži cilju nego startu, ali nismo došli do nizbrdice i nakon velikih napora pred nama je još možda najteža dionica", rekao je na početku sastanka predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.
XS
SM
MD
LG