Dostupni linkovi

Umro osnivač Crvenih Kmera


Jeng Sari, jedan od osnivača komunstičkog režima Crvenih Kmera, odgovornog za smrt preko milion Kambodžanaca sedamdesetih godina 20. veka, umro je u 87. godini.

Zet ozloglašenog vodje Crvenih Kmera, Pol Pota, Jeng Sari je umro prije nego što je izrečena presuda u procesu koji je počeo 2011. i u kome je na optuženičkoj klupi bilo četvoro rukovodilaca Crveih Kmera, a sada je ostalo dvoje.

Njegova smrt je umanjila nade preživelih žrtava i tužilaca da će odgovorni za zločine protiv čovječnosti tokom najmračnijeg perioda istorije u Kambodži odgovarati za svoja djela.

Lars Olsen, predstavnik zajedničkog kambodžansko-medjunarodnog suda koji je sudio Jeng Sariju, potvrdio je njegovu smrt. Ccea Leang, jedna od tužilaca suda, rekla je novinarima da je Sari umro od "nepovratne srčane insufijencije", prenio je AP.

Jeng Sari je patio od visokog krvnog pritiska i problema srca i prebačen je u bolnicu u Pnom Penu 4. marta zbog slabosti i umora. Njegovo tijelo biće radi sahrane prebačeno u mesto Malai, na zapadu Kambodže, bivše uporište Crvenih Kmera gdje mu živi porodica.

Jeng Sariju su sudili zajedno s drugim vodjama Crvenih kmera koji su takodje u osamdesetim godinama i postoje strahovi da i oni neće doživeti da pravde bude zadovoljena.

Jeng Sari je osnovao Crvene Kmere zajedno sa Pol Potom.
XS
SM
MD
LG