Dostupni linkovi

U Libiji 79 osoba umrlo od trovanja alkoholom


Sedamdeset osoba je umrlo, a više od 800 je otrovano od 7. marta u Tripoliju, nakon što su konzumirali krivotvoreni alkohol metanol, prema novom bilansu ministarstva zdravlja.

"Posljednji bilans zabilježen u bolnicama u Tripoliju je 79 mrtvih i 827 slučajeva trovanja alkoholom, izjavila je agenciji AFP doktorica Majda el-Fellah.

Po njenim riječima, "situacija je od sada pod kontrolom i uzorci uzeti od pacijenata poslani su u evropske zemlje na dodatne analize".

Ona je izjavila da je jedna ekipa specijalista toksikologa iz Tunisa stigla u Tripoli da pruži pomoć.

Prethodni bilans ministarstva zdravlja, koji je završen u ponedjeljak navodi podatak o 69 mrtvih i 709 otrovanih osoba.

Šef ureda za informisanje bolničkog centra u Tripoliju Jomaa Nasr je objasnio porast broja umrlih "kritičnim stanjem brojnih pacijenata", dodavši "da su novi slučajevi trovanja osobe koje su se kasnije javile u bolnicu".

Pacijenti su primljeni u pet bolnica glavnog libijskog grada, a mnoge otrovane osobe su na intenzivnoj njezi, neke otrovane osobe su izgubile vid, prema navodima ministarstva zdravlja.

Ovaj val trovanja je uzrokovan metanolom iz alkoholnog pića lokalne proizvodnje koje se zove Buha (rakija) u Libiji, navodi ministarstvo.
XS
SM
MD
LG