Dostupni linkovi

Novo suđenje Sanaderu 17. aprila


Ivo Sanader
Ivo Sanader
Novo suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu za slučaj "Planinska" u kojem se tereti za malverzacije pri prodaji poslovne zgrade u Zagrebu hrvatskoj vladi, počeće 17. aprila, odlučo je danas zagrebački Županijski sud.

Na pripremno ročište je doveden i optuženi Sanader. On je u zagrebačkom zatvoru u Remetincu jer je novembra 2012. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo u slučajevima "Ina-Mol" i "Hipo banka".

Tužilaštvo je u slučaju "Planinska" predložilo oko 20 svedoka, a odbrana 15, među kojima i neke bivše članove Sanaderove vlade. O predloženim dolazima sud će odlučivati iduće sedmice.

Sanader je optužen da je preprodajom zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu oštetio državni budžet za najmanje 26,4 miliona kuna, odnosno za oko tri i po miliona eura.

Zajedno sa Sanaderom, tereti se još nekoliko osoba među kojima su i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković i bivši poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Stjepan Fiolić, vlasnik lanca mesara.

Čobanković se u tom slučaju nagodio s tužilaštvom i priznao krivicu, te je nedavno osuđen na godinu dana zatvora što mu je zamenjeno radom za opšte dobro na slobodi.

Fiolić je takođe priznao krivicu, ali se nije nagodio s tužilaštvom.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović je rekao novinarima da je Vanraspravno vijeće prošle sedmice odbilo spajanje postupka u slučaju "Planinska" sa predmetom "Fimi-medija", jer u tom slučaju suđenje Sanaderu i ostalima traje već duže vrijeme.
XS
SM
MD
LG