Dostupni linkovi

Lagumdžija: Ambasadore treba birati iz reda karijernih diplomata


Ministar vanjskih poslova BIH Zlatko Lagumdžija
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu da se ambasadori u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, tzv. ambasadori "at large", trebaju birati iz reda karijernih diplomata.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li se protivi prijedlogu Predsjedništva BiH da se na jedno mjesto ambasadora "at large" imenuje Zlatko Miletić, kazao je da je danas bio na sjednici Predsjedništva BiH i iznio svoj stav u vezi s izborom ambasadora.

Naveo je da postoje dvije vrste ambasadora, šefovi misija i ambasadori u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova, tzv. ambasadori "at large".

Lagumdžija kaže da su neki engleski izraz "at large" preveli kao "naširoko".

"Ambasadori "at large" su karijerne diplomate. Oni su se, otkad postoji diplomatija, birali iz reda karijernih diplomata i to je uređeno odgovarajućim zakonima i pravilnicima. Niko ne dovodi u pitanje da Predsjedništvo BiH imenuje ambasadore. Niko ne dovodi u pitanje da Predsjedništvo BiH po Ustavu vodi vanjsku politiku ove zemlje. Međutim, sasvim prirodno je da ovo nije ničija privatna zemlja, nego zemlja koja ima svoj ustav, zakone, institucije i postoje pravila koja se moraju poštovati", rekao je šef bh. diplomatije.

Reako je da danas na sjednici Predsjedništva BiH nije izvršeno imenovanje, ali je bio prijedlog za imenovanje.
XS
SM
MD
LG