Dostupni linkovi

Teheran pojačao podršku Asadu


Bašar al Asad
Bašar al Asad
Zapadne diplomate izjavile su danas da je Iran u proteklih nekoliko mjeseci u znatnoj mjeri pojačao vojnu podršku sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Neimenovani zapadni zvaničnici, koji nisu željeli da budu imenovani, rekli su da iransko naoružanje i dalje pristiže u Siriju, ali preko nekih novih ruta, uključujući Tursku i Liban, što je direktno kršenje embarga UN na uvoz naoružanja.

Prema mišljenju zapadnih diplomata, pojačanje podrške Asadu sugeriše da je rat u Siriji ušao u novu fazu, u kojoj Iran možda pokušava da okonča pat-poziciju na bojištu tako što će udvostručiti pošiljke naoružanja i time omogućiti boravak na vlasti, uglavnom izolovanoj sirijskoj vladi.

Diplomate ističu da se podrškom Asadu ukazuje na sve prisutniju sektašku prirodu sukoba, pošto iransko naoružanje pristiže šiitskoj militantnoj organizaciji Hezbolah, koja je vojno sve aktivnija u Siriji, gdje pruža podršku vladinim snagama.

Sirijski sukob počeo je prije dvije godine mirnim protestima zbog Asadovog režima, ali su vremenom prerasli u žestoke sukobe između opozicije i vladinih snaga. Oko 70.000 ljudi je poginulo, a više od milion izbjeglica pobjeglo je od nasilja u Siriji.
XS
SM
MD
LG