Dostupni linkovi

Kirbi: Prihvatićemo dogovor Beograda I Prištine


Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi demantovao je navode medija da se Vašington protivi izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Kirbi je istakao da će Sjedinjene države podržati svako rešenje koje je prihvatljivo za obje strane u dijalogu.

"Nemojte da vjerujete svemu što čujete u medijima. Sjedinjene Američke Države nisu ovdje da bi rekle da podržavaju jednu ili drugu stranu. Mi smo ovdje da ohrabrimo razgovor koji vodi do rješenja prihvatljivog za obje strane", rekao je Kribi.

Američki ambasador je naglasio da SAD ne podržavaju ni srpsku, ni kosovsku stranu, već podržavaju proces koji uključuje i Srbiju i vlasti sa Kosova i koji treba da dovede do rešenja "s kojim obje strane mogu da žive, da ga primijene i sprovedu".

Kirbi takođe nije želio detaljnije da iznosi stav u pogledu nadležnosti zajednice srpskih opština:

"Ne želim da ulazim u to šta je Srbija predložila i šta je prihvatljivo ili nije prihvatljivo za Sjedinjene Američke Države".

"To ovde nije važno. Važno je to šta je Srbija predložila, šta je na sto stavila Evropska unija i šta je predložila Priština i kako možemo da dođemo do rješenja. Sjedinjene Američke Države će podržati svako rješenje koje je prihvatljivo obijema stranama", ponovio je Kirbi.
XS
SM
MD
LG