Dostupni linkovi

Tači:Zajednica opština neće imati zakonodavna i izvršna ovlašćenja


Hashim Thaci premijer Kosova
Hashim Thaci premijer Kosova
Nakon sastanka s Ketrin Ešton, Hašim Tači izjavio da je dijalog u završnoj fazi, ali da Zajednica srpskih opština neće imati zakonodavna i izvršna ovlašćenja.

Kosovski premijer je izjavio nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU, s kojom je razgovarao u Prištini, da je po pitanju dijaloga sa Beogradom optimista i da se stvari kreću u "potrebnom pravcu".

Prema njegovim riječima, posjeta visoke predstavnice EU Prištini je snažna poruka za napredak postignut na Kosovu i podstrek za nastavak razgovora o normalizaciji odnosa između dve zemlje. Tači je ujedno i konstatovao "da smo u ovom trenutku u fazi poslednjeg definisanja o postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Poslije postizanja dogovora uslijediće, prema njegovim riječima, organizovanje izbora u četiri opštine na Kosovu i u skladu sa zakonima Kosova formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom. Uz napomenu da će to biti uvjek u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, bez ijednog zakonodavnog ili izvršnog mandata, ili, kako je rekao, trećeg nivoa vlasti.

Zajednički zaključak sastanaka koje je Eštonova imala na Kosovu, sa predsjednicom, premijerom i političkim liderimam, prema riječima Tačija, je da treba nastaviti proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ali uz poštovanje Ustava i zakona Kosova, evropskih standarda.
XS
SM
MD
LG