Dostupni linkovi

Radislav Krstić svjedoči na suđenju Karadžiću


Radislav Krstić osuđen za ratne zločine u Hagu na 35 godina
Radislav Krstić osuđen za ratne zločine u Hagu na 35 godina
Pretresno vijeće Tribunala u Hagu utvrdilo je da nema zdravstvenih razloga koji bi spriječili Radislava Krstića, haškog osuđenika da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića.

Vijeće je naložilo da se general Vojske Republike Srpske pojavi u sudnici 25. marta i da iskaz u dokaznom postupku obrane, objavljeno je u tribunalu.

Krstić se na listi svjedoka odbrane našao na osnovu obavezujućeg naloga, čije je izdavanje tražio Karadžić, zato što Krstić nije htio da svjedoči dobrovoljno.

Početkom februara ove godine, Krstić se pojavio u sudnici, ali je odbio da položi zakletvu i da iskaz, obrazloživši to pogoršanim fizičkim i psihičkim zdravljem.

Ukoliko Krstić ponovo odbije da da iskaz, sudije bi mogle da pokrenu postupak za nepoštovanje suda, za šta je zaprijećena kazna do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura, a mogu biti izrečene i zatvorska i novčana kazna kombinovano.

Radislav Krstić je 2004. godine pravosnažno osuđen za pomaganje i podržavanje genocida, ubistvo, istrebljenje i progone srebreničkih muslimana, u julu 1995. na 35 godina zatvora.

Radovan Karadžić optužen je za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva sa velikih područja BiH, teror nad sarajevskim civilima i za uzimanje pripadnika UN za taoce. Pred Tribunalom je u toku saslušavanje svjedoka odbrane Karadžića.
XS
SM
MD
LG