Dostupni linkovi

Dačić: Ne može se sve rešiti u okviru kosovskih zakonaPredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se rešenje za Kosovo ne može postići samo u okviru zakona i Ustava Kosova, već mora biti kompromisa koji će zadovoljiti obe strane.

Dačić je na konferenciji za novinare na Kopaoniku, u okviru Biznis foruma, kazao da je državni vrh u ponedeljak imao dobar sastanak s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu, ali da tamo nije ponuđen nikakav dokument - "osim jelovnika".

Rekao je da je s Ketrin Ešton dogovoreno ono što je suština predloga Srbije: formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu.

Premijer je dodao da Beograd želi da reši to pitanje, ali da ne postoji saglasnost o tome "šta je zajednica i šta će ona raditi".

Stav Prištine je da to bude nevladina organizacija i da praktično nema ovlašćenja, rekao je Dačić.

"Razgovori nisu laki. Da postoji lako rešenje ne bi se ni vodili pregovori", rekao je premijer i dodao: "Ne mogu da kazem da sam optimista... Postoji mišljenje da će Beograd sada učiniti sve radi datuma (za pregovore s EU), ali Beograd to čini zbog održivog rešenja za Kosovo, a ne zbog datuma".
XS
SM
MD
LG