Dostupni linkovi

Bez pape i posle drugog kruga izbora


I danas, drugog dana glasanja za izbor novog pape, crni dim se nadvio nad dimnjakom Sikstinske kapele, što znači da je i drugo glasanje bile neuspešno.

Kardinali Rimokatoličke crkve, njih 115, nastavili su drugog dana konklave u Sikstinskoj kapeli da pokušavaju da izaberu svog novog poglavara.

Crni dim pušten je sinoć iz dimnjaka Sikstinske kapele, što je označilo da novi papa, kako se i pretpostavljalo, nije izabran prvog dana konklava, u utorak veče.

Kardinali će nastaviti da glasaju u još dva kruga, a ako novi poglavar Rimokatoličke crkve ne bude izabran, glasaće se još dvaput popodne. Ako ni posle četvrtog i petog kruga, novi papa ne bude izabran, glasaće se i u četvrtak po istom rasporedu.

Kada papa bude izabran, iz dimnjaka Sikstinske kapele izaći će beli dim i oglasiće se zvona bazilike Svetog Petra. Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio u utorak da će konklava trajati dva do najviše četiri dana.

Papa treba da dobije podršku dvotrećinske većine, tako da je za izbor novog poglavara 1,2 milijarde vernika potrebno 77 glasova kardinala.

Novog papu čekaju veliki izazovi vođenja Crkve koja se bori s brojnim problemima, od seksualnog zlostavljanja do optužbi za korupciju u Vatikanu, koje su se pokazale prevelikim teretom za odlazećeg poglavara Rimokatoličke crkve, navode agencije.

Italijanski i nemački mediji špekulišu da bi novi papa trebalo da bude iz Evrope, a navodno najizgledniji kandidat je milanski biskup Anđelo Skola blizak bivšem papi Racingeru.
XS
SM
MD
LG