Dostupni linkovi

Tadić: Ne bih prihvatio svako rešenje za Kosovo po cenu datuma


Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je u ponedeljak da ne bi prihvatio svako rešenje za Kosovo po cenu datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

"Ne bih prihvatio svako rešenje za Kosovo po cenu datuma, jer postoji kriterijum za ostvarenje tog cilja. Da bi se taj proces učinio održivim politika mora da bude održiva - da se predvide sve prepreke na njenom putu", rekao je Tadić, gostujući na Televiziji B92.

On je dodao da sadašnji premijer Ivica Dačić nije u pravu da je vlast prethodnih godina "lagala da je Kosovo naše". Govoreći o njegovom planu za Kosovo, Tadić je kazao da taj plan nije zahtevao promenu Ustava Srbije i da nije predviđao stolicu u UN za Kosovo.

"Ovo što sada vlada zahteva od međunarodne zajednice je Ahtisari plus. U Ahtisarijevom planu je predviđena zajednica sprskih opština, ali bez izvršnih nadležnosti, to je taj plus. Ne bih prihvatio svako rešenje za Kosovo za datum početka pregovora, jer postoji kriterijum za jedno takvo ostvarenje", kazao je Tadić.
XS
SM
MD
LG