Dostupni linkovi

EU: Amandman na mađarski Ustav pobuđuje strahovanja


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland ocenili su u ponedeljak da ustavni amandmani koje je usvojio parlament Mađarske "pobuđuju strahovanja" u pogledu poštovanja principa vladavine prava, zakonodavstva Evropske unije i evropskih standarda.

Parlament Mađarske je u ponedeljak uveče velikom većinom glasova usvojio amandman zbog kojeg se demonstrira u Budimpešti a koji ukida pojedine nadležnosti Ustavnog suda i vraća na snagu neke odredbe najvišeg pravnog akta Mađarske koje je ovaj sud ukinuo.

Barozo i Jagland su u saopštenju naveli da su "primili su k znanju" rezultate glasanja, ali su napomenuli da eksperti Saveta Evrope i Evropske komisije "nažalost nisu imali prilike" da detaljno prouče amandman pre njegovog usvajanja.

Venecijanska komisija i Evropska komisija će, kako se ukazuje, sada detaljno proučiti sporni amandman, koji je već izazvao burne reakcije među pravnim ekspertima i organizacijama za ljudska prava u Mađarskoj, ali i u samoj Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG