Dostupni linkovi

Pahor i Josipović zadovoljni sporazumom


Slovenia - Slovenia's national flag flutters next to Nova Ljubljanska Banka (NLB) building in Ljubljana, 23Jul2012
Slovenia - Slovenia's national flag flutters next to Nova Ljubljanska Banka (NLB) building in Ljubljana, 23Jul2012

Predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Ivo Josipović su u današnjoj zajedničkoj izjavi izrazili zadovoljstvo što je potpisan međudržavni memorandumom o
rešavanju pitanja štediša bivše Ljubljanske banke.

Potpisivanje slovenačko-hrvatskog memoranduma danas je pozdravio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i naglasio da je način rešavanja pitanja Ljubljanske banke i pitanja granice Slovenije i Hrvatske, "znak zrelosti" i primer za ceo region.

Memorandum o rešavanju problema Ljubljanske banke su danas u Mokricama potpisali premijeri Slovenije i Hravtske, Janez Janša i Zoran Milanović.

U Memorandumu se navodi da su vlade Slovenije i Hrvatske saglasne da se rešenje za prenetu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na temelju Ugovora o pitanju sukcesije (Aneks C), i da se nastave pregovori pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu na osnovu Ugovora o sukcesiji.

Vlada Hrvatske se obavezala da će obustaviti sve sudske postupke koje su pokrenule dve hrvatske banke u vezi s prenetom deviznom štednjom i da neće pokretati nove.

Vlada Slovenije se obavezuje da odmah pokrene postupak za ratifikaciju sporuzma EU i Hrvatske o njenom pristupanju Uniji.

Slovenija je jedina zemlja EU koja još nije počela proces ratifikacije koji treba da bude okončan u svim zemljama članicima do 1. jula kada Hrvatska formalno treba da stupi u EU.
XS
SM
MD
LG