Dostupni linkovi

Sud u Beogradu: Za zločin u Bijeljini 20 godina zatvora



Apelacioni sud u Beogradu saopštio je danas da je preinačio presudu Višeg suda i pripadnika doborovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH Dragana Jovića osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila 1992. godine u Bijeljini.

Viši sud u Beogradu je za taj zločin u junu prošle godine Jovića osudio na 15 godina zatvora, Alena Ristića na 12 godina, a Zorana Đurđevića na 13 godina zatvora.

Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Jovića, Đurđevića i Ristića da su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH, 14. juna 1992. godine u Bijeljini ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari.

Potom su višestruko, naizmenično silovali dve žene, od kojih se jedna nekoliko dana ranije porodila.

Optuženi Jović zatim je pucao u usta jednom civilu i ubio ga, a dve žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad. Opljačkali su potom kuću žene sa invaliditetom i njenim vozilom se udaljili sa lica mesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila naizmenično silovali oštećene i onda ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se.

Predmet "Bijeljina" BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.
XS
SM
MD
LG