Dostupni linkovi

Valensa insistira da se gej poslanici sakriju u zadnje klupeBivši poljski predsednik Leh Valensa i dalje insistira na svojim kontroverznim rečima da bi gej poslanici u Sejmu poljskog parlamenta trebalo da se sakriju u zadnje klupe, iako tu ideju odbija 59 odsto Poljaka.

"Ljudi se rukovode političkom korektnošću. A u stvari 99 odsto njih misli kao ja, a protiv je samo jedan odsto", kazao je Valensa za današnju Žečpospolitu.

Skandal u Poljskoj koji je odjeknuo i u svetu Valensa je izazvao početkom marta kada je u debati poljske televizije TVN o istopolnim brakovima izjavio da bi gej poslanike posadio u parlamentu u magareće klupe, a još bi ih ogradio i zidom.

Stav nije promenio ni kada ga je kasnije kritikovao oštro za te reči njegov rođeni sin, Jaroslav Valensa, inače poslanik vladajuće Građanske platforme.

"Obavili smo sin i ja razgovor o homoseksualcima i svako je ostao pri svome", kazao je Valensa koga nisu pokolebali čak ni pozivi u domovini da vrati Nobelovu nagradu za mir jer je tvrdnjom da homoseksualni poslanici treba da sede u getu ukaljao to prestižno priznanje.

"Nisam nameravao da ubeđujem oca. Želeo sam da saznam zašto želi da posadi iza zida demokratski izbrane poslanike homoseksualce. Otac smatra da ako su manjina ne treba da imaju privilegije. Ali od reči o zidu nije odustao", kazao je Jaroslav Valensa.
XS
SM
MD
LG