Dostupni linkovi

Tužba zbog "Bitke na Neretvi"


Direktor "Filmskog centra Sarajevo" reditelj Adis Bakrač najavio je danas da će tužiti hrvatskog kolegu Veljka Bulajića zbog prisvajanja filma "Bitka na Neretvi", tvrdeći da se radi o filmu čiji je pravni naslednik preduzeće na čijem je čelu.

"Javno preduzeće 'Filmski centar Sarajevo' podići će tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma 'Bitka na Neretvi', kao i nezakonite prodaje tog i filma 'Kozara'. Prava su nesporna i pripadaju BiH", precizirao je Bakrač sarajevskom "Dnevnom avazu".

Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su pre dva dana "Jadran film" i Bulajić - reditelj ostvarenja koje je četiri decenije najčešće označavano kao jugoslovensko.

Međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora.

Bakrač, međutim, tvrdi da su prava autora uređena zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma.

"Filmski centar Sarajevo je u protekle dve godine radio na restauraciji tog filma, tako da će gledaoci u našoj zemlji i šire biti u prilici da ga vide u potpuno novom izdanju - HD formatu koji odgovara standardima svetske distribucije", istakao je Bakrač, uz tvrdnju da je "Bitka na Neretvi" bosansko-hercegovački film snimljen u produkciji "Bosna filma" iz Sarajeva 1969. godine.

Bulajić je ocenio da se film našao u "međuprostoru, potpuno međunarodno nezaštićen". "Kao autor sam odlučio, uz konsultaciju s pravnim službama i komisijom UNESKO-a, da se ovo delo tretira kao film hrvatske kinematografije", potvrdio je još jednom Bulajić.
XS
SM
MD
LG