Dostupni linkovi

Filozof G.M. Tamaš: Srbija nije u stanju da predupredi antimađarske incidente


Poznati mađarski filozof Gašpar Mikloš Tamaš uputio je otvoreno pismo premijeru Vlade Srbije Ivici Dačiću koje je objavio list Mađar So.

"Hteo bih da spomenem da se u pokrajini vaše domovine koja se zove Vojvodina i koja trenutno još ima autonomiju, sve češće na ulici i u kafani ljudi napadaju zbog toga jer govore mađarski, ili zato što se zna da su oni Mađari. Zbog toga je vaša vlada već dobila zamerke. Kao i zbog toga jer se prilikom istrage tih slučajeva vlasti nisu pokazale nepristrasnim, bili su skloni da krive manjinske Mađare. Mada iz viševekovnog iskustva znamo da konflikte između većine i manjine uglavnom ima običaj da inicira jača strana", naveo je pored ostalog Tamaš u pismu Dačiću.

"U Srbiji, dragi gospodine premijeru – ako sada zbog jednostavnosti i zanemarimo zamešetaljstvo problema u Sandžaku – srpska država vidljivo nije sposobna da predupredi temerinske, bečejske, subotičke i novosadske antimađarske incidente". "Bilo bi neophodno da vi posetite recimo Temerin, da se sretnete sa tamošnjim Mađarima, izrazite svoju empatiju i da saopštite: da su vojvođanski Mađari ravnopravni i dragi građani srpske domovine, kao i to da će posla imati sa vama onaj ko se usudi da na državljane Srbije mađarske nacionalnosti koji poštuju zakon digne ruku. Nije dovoljno kada uopšteno osudimo nasilje prema bilo kome, ili ako o javnoj bezbednosti mucamo pobožne sentence. Ukoliko ćete zbog ovoga izgubiti nekoliko glasova šovinista, to će samo uvećati naše poštovanje prema vama i vašoj političkoj porodici".

U otvorenom pismu, mađarski filozof se obratio i srpskom civilnom društvu, srpskim intelektualcima i srpskim medijima. "Vi treba da stanete u zaštitu napadnutih vojvođanskih Mađara ne zato jer tako možete da poboljšate međunarodne ocene o Srbiji – na ovo osim nas ni inače neće niko obratiti pažnju – nego zato jer je to moralno tako pravilno. Rane će zaceliti onda ako vi pokažete da političku zajednicu (naciju) kojoj pripadate okuplja ne etnički egoizam, nego univerzalistički etos ravnopravnosti. Kada niko ne sme da bude zlostavljan zato što je to što jeste", poručio je mađarski filozof.
XS
SM
MD
LG