Dostupni linkovi

Japan: Demonstracije protiv nuklearki


Mitinzi protiv nuklearki održavaju se i širom Japana, uoči druge godišnjice od zemljotresa i cunamija 11. marta 2011. koji su izazvali nuklearnu katastrofu.

Na desetine hiljada Japanaca okupilo se u parku Hibija u centru Tokija pozivajući japanskoj vladi da odustane od proizvodnje nuklearne energije, prenela je AFP.

Slični mitinzi održavaju se i na drugim mestima u Tokiju kao i u ostalim delovima zemlje, pa lokalni mediji izveštavaju da je planirano oko 150 antinuklearnih mitinga tokom vikenda i u ponedeljak.

Demonstranti su jasno izrazili svoju volju premijeru Šinzo Abeu, od kojeg traže demontiranje svih nuklearnih elektrana u Japanu.

Na hiljade antinuklearnih demonstranata okupilo se i juče u Tokiju, pred drugu godišnjicu zemljotresa i cunamija 11. marta koji su izazvali nuklearnu katastrofu u Fukušimi i tražilo od vlade da napusti politiku oslanjanja na nuklearnu energiju.

Japan je zatvorio svih 50 reaktora nakon nuklearne katastrofe 11. marta 2011. ali su dva reaktora ponovo uključena i proizvode struju zbog strahovanja da bi letnje vrućine mogle da dovedu do nedostatka energije i ispada u elektro mreži.
XS
SM
MD
LG