Dostupni linkovi

Google plaća odštetu od sedam miliona


Vlasti više od 30 američkih država optužilo je Google da je koristio svoja Street view vozila kako bi neovlašćeno prikupljao podatke sa nezaštićenih bežičnih mreža, epilog spora će najverovatnije biti finansijska nagodba.

Na optužbe da je neovlašćeno prikupljao podatke Google je odgovorio opravdanjem da je u pitanju greška i da podaci nikada nisu korišćeni u bilo koje svrhe, ali će se ipak pristati da plati sedam miliona dolara zbog ovog svog postupka.

Sporazum o obeštećenju je vrlo blizu finalizacije i najverovatnije će biti objavljen sledeće sedmice, a iznos koji će Google platiti predstavlja samo delić prošlogodišnjeg prihoda koji se procenjuje na 50 milijardi dolara, piše "Gardijan".

Godine 2010. je pokrenuta istraga u više država, nakon što je u javnost stigla informacija da je Google svojim vozilima na ulicama neovlašćeno prikupljao podatke sa nazaštićenih bežičnih internet mreža, što je za vlasti ovih država bilo "vrlo uznemiravajuće".

Iz Googlea o pegovorima nisu hteli ništa da saopšte, a incident sa prikupljanjem podataka u Americi je pokrenuo i istragu u najmanje 12 država u svetu. Devet od država je zaključilo da je Google prekršio njihov Zakon o privatnosti.
XS
SM
MD
LG