Dostupni linkovi

BiH: Uhapšeno osam osoba zbog utaja i pranja novca


U nastavku akcije kodnog naziva "Panama", pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ jutros su uhapsili osam lica, osumnjičenih za organizovani kriminal u kojem je za tri godine budžet BiH oštećen za 8,9 miliona KM.

Hapšenja su izvršena na području Kiseljaka, Posušja i Istočnog Sarajeva, gdje je pretreseno više objekata, a pronađena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, eksterni nosači elektronskih podataka, određeni iznos novca, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa krivičnim djelima za koja su osumnjičeni.

Sumnja se da su uhapšeni počinili krivična djela organizovanog kriminala, organizovanja grupe ljudi ili udruživanja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, carinske prevare, poreske utaje, pranje novca, a odnose se na nezakonit uvoz i promet sirove kafe iz Slovenije u BiH.

U saopštenju se navodi da je riječ o nastavku akcije kodnog naziva "Panama" koja je izvedena 2011. godine. Procjenjuje se da je od 2009. do 2011. godine budžet BiH oštećen za više od 8,9 miliona KM. Pored akcije kodnog naziva "Bos", "Panama" je nasloženija policijska akcija u borbi protiv finansijskog kriminaliteta i korupcije u BiH, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG