Dostupni linkovi

Spisak Centralne banke BiH: Sve više blokiranih računa


Centralna banka BiH objavila je popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, prema kojem je na dan 1. mart bilo blokirano ukupno 60.410 računa, dok ukupan broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun iznosi 36.938.

U februaru je, prema istom izvoru, bilo blokirano 59.625 računa, dok je ukupan broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun iznosio 36.536.

U izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH, koji sadrži 2.405 stranica, pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, preko kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi.

Na ovom popisu nalaze se i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi, pa čak i kompanije na čijem su čelu poznate ličnosti iz BiH. Blokirane račune imaju i taksisti, autoprevoznici, kao i drugi privatnici.

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, s obzirom da je u tim gradovima najviše registrovanih pravnih subjekata.

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno. U prvom izvještaju, koji je objavljen početkom novembra, bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 firme imale su blokiran bar jedan bankarski račun.
XS
SM
MD
LG