Dostupni linkovi

Karlos Menem osuđen zbog prodaje oružja Hrvatskoj i Ekvadoru


Žalbeni sud u Buenos Airesu u petak je osudio bivšeg predsjednika Carlosa Menema za ilegalno prodavanje 6.500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru u 1990-im godinama.

Obje zemlje su bile u ratu i pod embargom na oružje u vrijeme kada su kupile argentinsko naoružanje.

Menem je prvobitno bio oslobođen optužbi u 2011. Ministar odbrane Oscar Camilion i deset ostalih zvaničnika koji su prvobirno oslobođeni optužbi skupa s Menemom, proglašeni su krivima pred žalbenim sudom u petak, prenosi BBC.

Menemu (82), koji je bio presjednik od 1989 do 199. godine, izreći će kaznu drugi sud. Njegovi advokati izjavili su ranije da će uložiti žalbu na presudu, koja bi mu mogla donijetu kaznu između četiri i 12 godina zatvora.

Kao senator, on uživa imunitet od krivičnog gonjenja, ali bi mu parlament mogao oduzeti taj status kada mu istekne mandat iduće godine.

Sud je ustanovio da oružje ni na koji način ne bi moglo biti prošvercano bez Menemovog odobrenja kao predsjednika države. Menem je priznao da je potpisao izvozne dokumente za naoružanje, ali je kazao da nije imao pojma da će oružje završiti u Ekvadoru i Hrvatskoj.

Oružje koje je završilo u Hrvatskoj bilo je poslano kroz sedam isporuka između 1991 i 1995., kada je veći dio Balkana bio pod embargom UN-a na oružje.
XS
SM
MD
LG