Dostupni linkovi

Sukobi policije i palestinskih demonstranata u Jerusalimu


Izraelska policija upotrijebila je šok bombe da rastjera palestinske demonstrante koji su bacali kamenje i zapaljive bombe nakon moltvi petkom u džamiji Al Aksa u jerusalimskom Starom gradu, saopštila je policija.

Desetine policajaca i vojnika ušli su u političko osjetljivu oblast, jedno od najsvetijih islamskih mjesta kako bi rastjerali nekoliko stotina demonstranata.

Veliki broj policajaca lakše je povrijeđen, rekao je portparol policije, dok su palestinski mediji javili da je povrijeđeno najmanje 15 demonstranata, prenijela je agencija Rojters.

Eskalacija nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali u proteklih nekoliko sedmica pojačala je zabrinutost u Izraelu da bi moglo doći do novog palestinskog ustanka.

Tenzije su posebno eskalirale pred posjetu američkog predsjednika Baraka Obame Jerusalimu i Ramali krajem mjeseca.

Od mogućnosti sukoba se strahuje i na Zapadnoj obali na sahrani Palestinca koji je podlegao povredama u četvrtak nakon što su ga pogodili izraelski vojnici tokom sukoba sa osobama koje su bacale kamenje prije dvije sedmice.

Palestinci su nezadovoljni tretmanom palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, ali Izrael je prošle sedmice pristao da oslobodi dvojicu zatvorenika koji su štrajkovali glađu.
XS
SM
MD
LG