Dostupni linkovi

Do kraja stoljeća moguć nestanak 20 odsto kanadskih ledenjaka


Dvadeset posto ledenjaka u Kanadi moglo bi nestati do kraja stoljeća zbog globalnog zatopljenja, a to bi moglo uzrokovati porast razine oceana za 3,5 centimetra, pokazala je studija koja je jučer objavljena u časopisu Geophysical Research Letters.

Čak i s umjerenim povećanjem temperature, vrlo je vjerojatno da će se led topiti alarmantnom brzinom, ocijenio je Jan Lenaerts, meteorolog sa sveučilišta u Utrechtu u Nizozemskoj, glavi autor studije. Prema njemu, cijeli fenomen je već sada nepovratan.

Topljenje snijega u tundri i leda u oceanu oko ledenjaka pojačava regionalno zatopljenje jer snijeg i led odbijaju zrake sunca, a njihovim nestajanjem velik dio zraka apsorbirat će zemlja i ocean, čime će temperatura na lokalnoj razini rasti.


Smanjenje ledenjaka za dvadeset posto do kraja stoljeća odgovora globalnom porastu temperature za 3 Celzijeva stupnja u istom razdoblju ali oko kanadskih ledenjaka temperatura bi mogla porasti i za 8 stupnjeva, upozorava profesor Lenaerts.

Ledenjaci u Kanadi, treći po veličini u svijetu, povećat će razinu oceana za dvadeset centimetara ako se potpuno otope, ocjenjuju znanstvenici.
XS
SM
MD
LG