Dostupni linkovi

Nenad Pejić: Sjećanje na Milicu Lučić Čavić


Direktor RSE za Evropu, koji je bio osnivač i prvi direktor programa RSE za Balkan, Nenad Pejić piše kako je Milica Lučić Čavić bila dio početaka ovog programa, te da je svojim časnim radom doprinijela uspjehu programa RSE na Balkanu:

Bilo je to gadno vrijeme, teško i napeto. Stotine hiljada Albanaca su bježali pred naletom vojske, počeli su napadi NATO snaga. Moje kolege u Beogradu rješavali su tešku dilemu - da li nastaviti raditi za Radio Slobodna Evropa koju financira Kongres SAD-a, iste one države čiji su piloti bacali bombe ili ne. Lako je moglo biti protumačeno da je izvještavanje za Radio Slobodna Evropa u stvari neprijateljska djelatnost. Ali, bez izvještaja iz Beograda radio na čijem sam čelu bio je osuđen na jednostrano izvještavanje, bili bi propaganda.

Milicu sam poznavao još iz vremena dok sam bio dopisnik TV Sarajevo iz Beograda. Pitao sam je, želi li nastaviti raditi za Radio Slobodna Evropa usprkos odluci ostalih kolega i usprkos napadima NATO snaga.

¨Nikad me nisi prisiljavao da radim nešto nečasno pa vjjerujem da nećeš ni sada!¨ - rekla je.

¨Naravno da neću! Meni treba stav Beograda, zvaničnika i stav građana, stručnjaka.¨- odgovorio sam.

¨Ja ću nastaviti raditi, za mene je to pitanje principa!¨

Milica je radila čitavo vrijeme, brzo joj se pridružio novi tim novinara a naš radio je zabilježio slušanost do tada nezabilježenu - 36% građana Srbije je slušalo redovno tih dana Radio Slobodna Evropa zahvaljujući i časnoj Milici Lucić Čavić.
XS
SM
MD
LG