Dostupni linkovi

Knežević: Mleko je bezbedno, afera je nametnuta



Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je danas Tanjugu da u izveštaju holandske laboratorije jasno piše da se zbog pouzdanosti načina ispitivanja ne može tvrditi da mleko iz Srbije prelaži važeći standard.

On je istakao da se ne može na osnovu jednog dobijenog rezultata, koji je na graničnim vrednostima, donositi konačna ocena o ispravnosti mleka, uzbunjivati javnost i državi nanositi ogromna ekonomska šteta.

Takođe, u izveštaju jedine referentne laboratorije u EU stoji da se za mleko čiji uzorak pokazuje 0,066 mikrograma po kilogramu ne može tvrditi da prelazi standard EU, dodao je ministar.

On je istakao i da "ne postoje odredjeni proizvodjači i odredjeno mleko koje je neispravno, postoje samo odredjene proizvodne serije različitih proizvodjača koji ne ispunjavaju propisane standarde".

Knežević je najavio i da će pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku biti uskladjen sa standardima EU u što kraćem roku, napominjući da procedura podrazumeva prilagodjavanje još nekoliko pravnih akata, koji se odnose na bezbednost hrane, "kako bismo izbegli situaciju, da su (akti) međusobno kontradiktorni".

Rezultati analize mleka iz Srbije radjene u holandskoj laboratoriji pokazuju da nijedan uzorak ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji, a prema istim podacima, 15 uzoraka, odnosno 31,25 odsto, ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u EU.
XS
SM
MD
LG