Dostupni linkovi

Pozivi na nov protest Albanaca u Skoplju preko Fejsbuka


Skopje - Macedonia - The centre of the city square where the Alexander the Great statue is to be set
Skopje - Macedonia - The centre of the city square where the Alexander the Great statue is to be set

Makedonska policija izrazila je zabrinutost nakon što su grupe na Fejsbuku pozvale na novi protest Albanaca u petak protiv "antialbanske politike države i mučenja Albanaca" koje navodno sprovodi makedonska većina.

Na Fejsbuku je poziv na protest ispred zgrade Vlade Makedonije, posle podnevne molitve u Jaja-pašinoj džamiji, u srcu opštine većinski naseljene albanskim stanovništvom.

"Niko nije zvanično zakazao protest za petak, ali smo svesni poziva na Fejsbuku i pomno pratimo situaciju", rekao je portparol policije Ivo Kotevski.

Policija je pozvala na uzdržanost i upozorila da će izgrednici biti kažnjeni.

U Čairu i centru Skoplja su prošlog vikenda izbili neredi kada su protesti eskalirali u sukobe sa policijom.

Prvo su Makedonci u petak izrazili nezadovoljstvo zbog postavljanja Talata Džaferija, bivšeg komandanta albanskih pobunjenika, za novog ministra odbrane.

Narednog dana su na ulice izašli Albanci, tvrdeći na kontramitingu da su bili izloženi napadima "makedonske rulje".

Tokom dva dana nasilja povređeno je 30-ak ljudi, uništeni automobili i zapaljeni autobusi.

Sve veće političke stranke su osudile nasilje, ali uz razmenu optužbi za izazivanje nereda. Neki posmatrači su povezali etničke nemire s početkom kampanje za lokalne izbore 24. marta.

U Makedoniji je 2001. godine izbio oružani sukob državnih snaga bezbednosti i albanskih pobunjenika iz potom raspuštene Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Sukob se, uz posredovanje SAD, završio potpisivanjem mirovnog sporazuma u Ohridu koji je garantovao veća prava Albancima koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva.
XS
SM
MD
LG