Dostupni linkovi

Perišić: Oslobađanje nije kompenzacija“Izlišno je poređenje mog slučaja sa slučajevima oslobođenih hrvatskih generala”, naglasio je u intervjuu FoNetu nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Momčilo Perišić, koji smatra da njegovo oslobađanje pred Tribunalom u Hagu nije kompenzacija za oslobađanje Ante Gotovine i Mladena Markača.

“Ova presuda meni je, pre svega, pravne i činjenične prirode i ne može se dovesti u kontekst sa presudama Gotovini, Markaču ili Ramušu Haradinaju”, ocenio je Perišić.

On smatra da se na, osnovu presuda i broja optuženih, može zaključiti da je taj sud pristrasan na štetu Srba, jer je optuženo i osuđeno mnogo više Srba nego Albanaca, Hrvata ili Bošnjaka.

Perišić je podsetio da mu je Tužilaštvo nudilo nagodbu i da ga je nekadašnja glavna tužiteljka ovog suda Karla del Ponte, kada je 2002. dolazila u Beograd, ubeđivala da bude svedok protiv Slobodana Miloševića.

Potom su usledili pritisci sa raznih strana da bude svedok, ali je Perišić prihvatao samo da bude svedok Suda, a ne Tužilaštva.

Perišić je dodao da je "pod plaštom da bude svedok Suda" svedočio 20 dana uz "neverovatnu presiju" da kaže nešto što nije mogao, jer nije istina.

“Pošto nisam davao intervju koji njima odgovara, protiv mene je podignuta optužnica marta 2005. godine”, podsetio je Perišić i napomenuo da je, i posle toga, Tužilaštvo nudilo nagodbu, uz kaznu zatvora od sedam do 11 godina.
XS
SM
MD
LG