Dostupni linkovi

Pjongjang preti nuklearnim napadom na SAD



Severna Koreja zapretila je preventivnim nuklearnim udarom "na agresora", uoči današnjeg glasanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o novim sankcijama Pjongjangu, javile su svetske agencije.

Iako je slična retorika uobičajena za Severnu Koreju, ona je poslednjih dana učestala. Pjongjang time protestuje zbog najavljenih sankcija i zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje.

Međunarodna zajednica strahuje da prošlomesečni nuklearni test Severne Koreje približava tu zemlju za korak proizvodnji nuklearnih raketa, koje bi mogle da dosegnu Ameriku, i osuđuje lansiranje raketa i nuklearne testove Pjongjanga kao opasnu pretnju po regionalnu bezbednost.

Savet bezbednosti je prošlog meseca nuklearnu probu Pjongjanga nazvao "teškim kršenjem" tri rezolucije UN kojim se Severnoj Koreji zabranjuju nuklearne i raketne probe.

Severna Koreja je obavila tri nuklearne probe - 2006, 2009. i 2013.

Severna Koreja navodi da je njen nuklearni program odgovor na američko neprijateljstvo koje datira od Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953, koji je završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.
XS
SM
MD
LG