Dostupni linkovi

Preminula novinarka Milica Lučić Čavić


Milica Lučić Čavić
U Beogradu je posle kratke bolesti preminula poznata novinarka Milica Lučić Čavić. Od 1967. do 1993. godine je radila u Televiziji Beograd. Bila je prepoznatljiva po svojim britkim ekonomskim komentarima, kao voditeljka Dnevnika, Beogradske hronike, kontakt emisije Porota.

Nakon dolaska Slobodana Miloševića na vlast, poslata je početkom devedesetih na prinudni odmor, a zatim i dobila otkaz 1993. godine zajedno sa grupom novinara, inženjera, tehničara koji su odbili da budu deo Miloševićeve ratne propagandne mašinerije. Bila je na spisku Vojislava Šešelja među 20 „izdajnika i loših Srba“ u Radio -televiziji Beograd, spisku za odstrel koji je pročitan u udarnom terminu u 19 sati i 30 minuta.

Jedan je od osnivača Nezavisnog sidnikata RTB, Fonda solidarnosti, Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Od 1994-1995 bila je predsednica Centra za antiratnu akciju, od 2000. do 2002. je bila na čelu Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U Radio Slobodnoj Evropi je radila od 1994. godine do 2010, jedno vreme i kao šefica beogradskog biroa.

Ostaće zapamćeni njeni intervjui koji su objavljivani u nedeljnom terminu RSE.

Dobitnica je ugledne nagrade „Vitez profesije“ za 2012. godinu, a tim povodom je dala intervju RSE koji smo objavili krajem februara.

Bolest ju je sprečila da prisustvuje uručivanju nagrade 26. februara ove godine.

Vreme kremacije biće naknadno objavljeno.
XS
SM
MD
LG