Dostupni linkovi

Najavljena dva prosvjeda u Skoplju


MUP Makedonije budno prati sva događanja na društvenim mrežama povodom najava da će se u petak nakon molitve u džamiji održati prosvjed Albanaca, dok se za subotu dogovara kontraprosvjed Makedonaca.

Policija do danas nije primila najavu ni za jedan skup, ali kažu da prate pojedine stranice i profile i da već imaju saznanja o određenim pojedincima u vezi organizacije dva prosvjeda.

"Čak i ako ne dobijemo najavu, mi ćemo preuzeti sve neophodne mjere sigurnosti i prije i nakon održavanja prosvjeda", izjavio je glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski, prenio je Tanjug.

Poslije incidenata koji su se dogodili prošlog petka i subote, policija je rasporedila pripadnike oko Bit Pazara koji je granica gdje počinje općina Čair, koja je pretežno naseljena albanskim stanovništvom, ali i ispred skoro svih srednjih škola kako bi se spriječili eventualni incidenti.

Mjere predostrožnosti su poduzete i poslije nekoliko incidenta koji su se proteklih dana dogodili u autobusima javnog prijevoza i na autobusnim stajalištima, uglavnom oko Bit Pazara, a u kojima je bilo petoro ozlijeđenih.

U srijedu se oglasila i Islamska vjerska zajednica koja je zatražila prestanak nasilje, te je zatražila od političkih stranaka da u vrijeme predizborne kampanje ne zlorabe djecu, kao ni međureligijske i međuetničke odnose.
XS
SM
MD
LG