Dostupni linkovi

Josipović penzonisanim generalima: Ne militarizujte politiku


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je Hrvatskom generalskom zboru, koji čine penzionisani generali, da ne militarizuju politiku.

Ukoliko ipak žele da se bave politikom, rekao im je da to čine kroz političke partije.

Sve drugo bi, prema Josipoviću, moglo bi da donese neprijatne asocijacije na militarizaciju politike.

Predstavnici Hrvatskog generalskog zbora su nakon sednice održane u nedelju u Zagrebu konstatovali da Hrvatska niz godina nema stabilnu politiku prema braniteljima, generalima i hrvatskom narodu i najavili da će govoriti o svakom problemu u društvu.

"Organizacije poput Hrvatskog generalskog zbora u demokratskim zemljama imaju glavni zadatak očuvanje vojnih tradicija i podršku sistemu odbrane. Kao organizacija civilnog društva, načelno nepolitička, Hrvatski generalski zbor sam bira područje svojih aktivnosti. Ali, ulazak u pitanja dnevne politike nosi dve opasnosti", rekao je Josipović odgovarajući na zamerke generala aktuelnoj vlasti.

Predsednik Hrvatske je poručio da s druge strane, politička aktivnost udruženja koje, iako civilno, ima vojne konotacije, donosi neugodne asocijacije na militarizaciju politike, što zasigurno nije dobro.

"Bilo bi bolje da se svaki od penzionisanih generala koji žele da se bave politikom, to čini kroz neku iz mnoštva hrvatskih stranaka", rekao je on.
XS
SM
MD
LG