Dostupni linkovi

Sastanak o zajedničkom projektu nominacije stećaka na listu UNESKO-a


Stećak-srednjovekovni
nadgrobni spomenik
Stećak-srednjovekovni nadgrobni spomenik

Ministri nadležni za oblast kulture u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori danas će na Jahorini prisustvovati sastanku koji organizuje Ministarstvo civilnih poslova BiH o temi zajedničkog projekta "Nominacija stećaka - srednjovijekovnih nadgrobnih spomenika na Listu svjetske baštine UNESKO".

Sastanak će otvoriti ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Komisije za saradnju BiH sa Uneskom Sredoje Nović, a učesnicima će se obratiti resorni ministri Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te predstavnik UNESKO kancelarije u Sarajevu Siniša Šešum.

Pokrenut na inicijativu BiH 2009. godine, projekt je dobar primjer regionalne suradnje i multinacionalne nominacije. Istraživanja groblja sa stećcima, publikacije i izložbe, stručni rad nadležnih službi u svim uključenim državama rezultirali su prepoznavanjem važnosti stećaka kao kulturne baštine kod stručne javnosti.

Susretom kojemu je domaćin Ministarstvo civilnih poslova BiH želi se dati politička potpora završnoj fazi projekta dok će stručni timovi za izradu nominacije usuglasiti završne dijelove teksta zajedničke nominacije.
XS
SM
MD
LG