Dostupni linkovi

Tahiri: Izvršna ovlašćenja problemSavetnik predsednice Kosova, Ramuš Tahiri kazao je za dnevnik Epoka e Re da je stvaranje asocijacije srpskih opština predviđeno i Ahtisarijevim planom, ali ne i izvršna ovlašćenja.

“Stvaranje asocijacije opština je i evropska norma. To je utvrđeno i u Ustavu i zakonima zemlje. Ne može se reći da Srbi građani Kosova ne mogu imati asocijaciju opština u kojima su oni većinski narod”, rekao je Tahiri.

On ocenjuje da svi koji kritikuju stvaranje asocijacije opština sa srpskom većinom ne uzimaju u obzir Ustav i kosovske zakone.

“Takvi se pozivaju na srpske zakone i platformu. Kosovo i njene institucije imaju legalitet i legjitimitet resavanja pitanja. Institucije Srbije ne mogu da odlućuju u ime kosovskih Srba i ne predstavljaju njihove interese. Srbi na izborima biraju svoje predstavnike na svim nivoima organizovanja vlasti na Kosovu i dobro je da je zamenik premijera Kosova iz redova srpske zajednice deo delegacije Kosova u razgovorima u Briselu”, kazao je Tahiri.

Prema njegovim rečima, u Ustavu Kosova i zakonima je utvrđeno da asocijacije opština nemaju zakonodavna niti izvršna ovlašćenja.
XS
SM
MD
LG