Dostupni linkovi

Nemačka protiv ulaska Bugarske i Rumunije u Šengen


Rumunski graničar proverava granicu sa Moldavijom
Rumunski graničar proverava granicu sa Moldavijom

Nemačka će na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, u četvrtak u Briselu, sprečiti pokušaj Rumunije i Bugarske da se priključe šengenskoj zoni slobodnog
putovanja, zbog nedovoljnog napretka koji su te zemlje ostvarile u borbi protiv korupcije.

"Ako Rumunija i Bugarska budu insistirale da se o tome glasa, njihov pokušaj će propasti zbog nemačkog veta. Ideja da se postepeno otvaraju granice, prvo u vazdušnom i pomorskom saobraćaju takođe nije u igri", rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih za današnji broj magazina Špigel.

Rumunija i Bugarska koje su članice EU od 2007. očekivale su priključenje šengenskoj zoni 2011, ali su se suočile sa protivljenjem Nemačke i Francuske koje su se kasnije dogovorile o faznom priključenju Rumunije i Bugarske zoni slobodnog putovanja.

Holandija je međutim bila protiv te ideje pa je proces zaustavljen budući da je za proširenje Šengena neophodna jednoglasna odluka ministara unutrašnjih poslova EU.

U poslednjem izveštaju EU ocenjeno je da postoji izvestan napredak ali nedovoljan i da Rumunija i Bugarska treba odlučnije da se suprotstave korupciji, rekao je Fridrih. On je naglasio da će širenje šiengenske zone biti moguće "kada budu ispunjeni ključni uslovi što sada nije slučaj".
XS
SM
MD
LG