Dostupni linkovi

Izrael uveo autobuse za Palestince



Izrael je otvorio dve autobuske linije samo za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, što izraelske grupe za ljudska prava ocenjuju kao rasistički potez.

Izraelski levičarski list "Haarec" je objavio da je ministarstvo otvorilo te linije, kojima će se prevoziti palestinski radnici koji putuju između Zapadne obale i Izraela, nakon što su se jevrejski naseljenici žalili da je Palesticima u mešovitim autobusima ugrožena sigurnost.

"Uvođenje posebnih autobuskih linija za izraelske Jevreje i Palestince je uznemirujući plan", izavila je Džesika Montel, direktorka grupe za ljudska prava B'Tselem, i dodala da je to jednostavno rasizam i da takav plan ne može biti opradan tvrdnjama o potrebi za bezbednošću Palestinaca.

Izraelsko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da će te dve nove linije "unaprediti saobraćajne usluge za palestinske radnike koji putuju u Izrael" i da će zameniti nelegalne autobuse koji im naplaćuju "previsoke cene", preno je Rojters.

"Ministarstvo saobraćaja nije donelo nikakve instrukcije ili zabrane kojima se sprečava da palestinski radnici putuju javnim saobraćajem u Izrael ili u Judeju i Samariju. Ministarstvo, uz to, nije ovlašćeno da sprečava da bilo koji putnik koristi usluge javnog saobraćaja", navodi se u saopštenju.

Grupacije za ljudska prava su, međutim, izrazile bojazan da bi izraelska policija na kontrolnim punktovima na Zapadnoj obali mogla da ukloni palestinske putnike sa redovnih autobuskih linija i da im naredi da koriste nove linije.
XS
SM
MD
LG