Dostupni linkovi

Španija: Otkazani letovi zbog štrajka zaposlenih


Radnici španske vazduhoplovne kompanije Iberia prizemljili su skoro 1,3 hiljade letova u drugom krugu petodnevnog štrajka, pokrenutog prošle sedmice, zbog otkaza i smanjenja plata u toj kompaniji.

Iberia je dio Međunarodne vazduhoplovne grupe koja je prošle sedmice najavila da nastavlja s realizacijom planova o otpuštanju 3,8 hiljada radnika ili 19 odsto ukupno zaposlenih u Iberiji, uprkos protivljenju sindikata.

Sindikati zemaljskog i kabinskog osoblja najavili su trosedmični štrajk u februaru i martu, a procjenjuje se da će dan štrajka koštati Iberiu milion EUR, prenosi SEEbiz.

Štrajk je takođe udarac španskom turizmu koji se priprema za proljećnu i ljetnu sezonu. Turizam čini 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Španije.

Iberia je od prošlog ponedjeljka do petka otkazala 431 let, a biće otkazano još 850 letova Vuelinga, Air Nostruma i Iberia Expressa.

Sindikalci su se sukobili s policijom u madridskoj vazduhoplovnoj luci Barajas u prvoj rundi štrajka 18. februara. Zadnji krug planiran je od 18. do 22. marta.
XS
SM
MD
LG