Dostupni linkovi

Švajcarci podržali ograničenje zarada menadžera


Švajcarski franci
Švajcarski franci
Više od 60 odsto Švajcaraca u nedelju je na referendumu podržalo ograničavanje visokih nadoknada menadžerima kompanija kotiranih na berzi i davanje takozvanih "zlatnih padobrana" odlazećim direktorima, pokazali su prvi rezultati.

Astronomske cifre koje dobijaju neki rukovodioci firmi ubedile su oko 100.000 Švajcaraca da potpišu inicijativu za održavanje referenduma, nazvanu "inicijativa Minder", po imenu inicijatora.

Tekst o kome se glasa predviđa da se stave ograničenja tako da firme kotirane na berzi više ne mogu da daju preterane nadoknade svojim višim kadrovima.

Predviđa se ograničavanje mandata članova upravnog odbora na godinu dana, i zabrana nekih isplata, kao što su nadoknade za odlazak, popularno nazvane "zlatni padobrani". Takođe plate članova upravnog odbora i rukovodstva treba obavezno da odobri skupština akcionara.

Za kršenje propisa predviđena je kazna zatvora od tri godine, plus novčana kazna koja može da ide do šest godišnjih plata, navodi se u tekstu koji je dat na glasanje.

Švajcarska vlada i viši dom parlamenta izjasnili su se protiv ove inicijative, koja će, prema anketama, ipak biti usvojena.
XS
SM
MD
LG