Dostupni linkovi

Josipović i Pahor za što brže rješavanje pitanja Ljubljanske banke


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Slovenije Borut Pahor potaknuli su u subotu u Salzburgu dvije vlade da što prije riješe problem Ljubljanske banke i izjavili kako vjeruju da će se stvoriti uvjeti da dvotrećinska većina u slovenskom parlamentu ratificira hrvatski pristupni ugovor.

"Apsolutno vjerujem - Sloveniju i Hrvatsku vodili su i vode odgovorni ljudi. Nemam razloga sumnjati da će, uvažavajući svoje nacionalne interese, učiniti ono što je najbolje za dvije države", istaknuo je Josipović.

"Ne sumnjam da će, kada se nađe rješenje za Ljubljansku banku na temelju Bečkih ugovora (o sukcesiji), dvije trećine zastupnika to očekivanje i ispuniti", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem.

Dvojica čelnika nisu razgovarala o pojedinostima rješenja problema prenesene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, čime Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Državnom zboru, ali su dali snažnu potporu premijerima i vladama u Zagrebu i Ljubljani da nađu optimalno rješenje.

"Mi nismo ulazili u detalje, time se bave dvije vlade. No, izrazili smo jaku potporu vladama i premijerima da nađu optimalno rješenje. Za to postoji politička volja obje strane", rekao je Josipović.
XS
SM
MD
LG