Dostupni linkovi

Italija: Grilo objavio uslove za podšku budućoj vladi


Pokret "Pet zvijezda", koji je osvojio 25 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Italiji, mogao bi da podrži buduću vladu ako ona promijeni izborni zakon, sreže beneficije političara i uvede ograničenje od maksimalno dva individualna mandata za članove parlamenta, saopštio je lider ovog pokreta Bepe Grilo.

Italijanske stranke za sada ne mogu da formiraju vladu, pošto nijedna od njih neće u koaliciju sa političkim suparnicima.

Ljevičarski blok Pjer Luiđija Berzanija i desničarska grupacija Silvija Berluskonija nisu osvojili dovoljno mandata za samostalno formiranje vlasti.

Grilo je u intervjuu njemačkom magazinu "Fokus" predočio svoje uslove, ali je ocijenio da ni Berzani, niti Berlsukoni neće na njih pristati.

"Oni to neće uraditi. Samo blefiraju da bi dobili na vremenu. Ako mi uđemo u parlament, srušićemo stari sistem, ne zato što bismo u tome uživali, već zato što je taj sistem truo", rekao je ovaj humorista.

On je ranije na svom blogu na internetu rekao da njegov pokret neće ukazati povjerenje nijednoj vladi, ali da će glasati za zakone koji su u skladu sa njegovim ciljevima, prenio je Rojters.

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano danas je pozvao političke stranke da budu realne i da ne odbijaju kategorički međusobne sporazume.

"Svi smo dužni da štitimo javni interes i međunarodni ugled ove zemlje", rekao je Napolitano, kome mandat ističe u maju. On je juče odbacio mogućnost raspisivanja novih izbora.
XS
SM
MD
LG