Dostupni linkovi

Radioaktivno posuđe iz Indije prodato u Crnu Goru i Maltu


Radioaktivne šerpe, tiganji, kašike, viljuške i noževi stigle su krajem 2012. iz Indije u italijansku regiju Pulja, a odatle je dio robe poslat u Crnu Goru i na Maltu, prenosi italijanski list "Il Đornale".

Prema navodima lista, roba je stigla u Italiju 21. decembra prošle godine, ali su tek 1. februara bili gotovi rezultati laboratorijskog ispitivanja, koje je Sanitarna agencija radila na osnovu dva uzorka sporne robe.

Pošiljka radioaktivnog kuhinjskog posuđa regularno je uvezena u Italiju, ali je kasnijim laboratorijskim ispitivanjima sanitarne službe utvrđeno da je ono rađeno od materijala koji su jeftini i štetni po zdravlje, s obzirom na to da sadrže kobalt 60. Robu je uvezla iz Indije jedna italijanska kompanija koja tvrdi da nije znala da su artikli rađeni od štetnih materijala.

Ova kompanija sada sarađuje sa italijanskim organima u pokušaju da se preko uvoznih papira dođe do proizvođača, ali i da se radioaktivni artikli povuku iz prodaje.

U toku je proces obavještavanja preprodavaca u raznim italijanskim gradovima i povrat otkupljenih šerpi i posuđa o trošku uvozne kompanije. Nije poznato da li će isto biti urađeno sa kompanijom koja je šerpe i posuđe uvezla u Crnu Goru iz Italije.

Iz luke Taranto i Uprave granične policije, juče su saopštili da "nemaju zvaničnih informacija o ovom slučaju", pa samim tim ni više informacija o tome kojoj je crnogorskoj kompaniji proslijeđena sporna roba.
XS
SM
MD
LG