Dostupni linkovi

U Srbiji se i dalje prodaje mlijeko s visokom razinom aflatoksina


U svim uzorcima mlijeka iz Srbije što su analizirani u Njemačkoj, pronađena je povišena razina aflatoksina, priopćila je u petak vojvođanska vlada.

Vojvođanski pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju Branislav Bugarski rekao je na konferenciji za novinare da je svih 25 uzoraka poslanih na ispitivanje u Njemačku imalo više od 0,08 mikrograma aflatoksina po kilogramu, što je najviša vrijednost koja se može izmjeriti u tome laboratoriju.

On je precizirao da je devet uzoraka mlijeka uzeto iz vojvođanskih trgovina 20. veljače, a preostalih 16 je uzeto 25. veljače, što znači nakon odluke srbijanske vlade o povlačenju mlijeka s razinom aflatoksina višom od 0,05 mikrograma.

Bugarski je rekao da su rezultati analize, rađene u referentnom laboratoriju u okolici Muenchena, ukazali da je u svih 19 uzoraka mlijeka nazočnost aflatoksina od 0,1 do 0,12 mikrograma po kilogramu, prenijela je agencija Beta.

Na problem povišene razine aflatoksina u mlijeku koji se prodaje u Vojvodini i Srbiji prvi je 19. veljače ukazao vojvođanski tajnik za poljoprivredu Goran Ješić.

Srbijanska vlada optužila je vojvođansku da takvim istupima i informacijama uznemiruje javnost u Srbiji, a u četvrtak je problem povišene razine aflatoksina u mlijeku riješila donošenjem uredbe po kojoj je dopušteno da mlijeko sadrži do 0,5 mikrograma po kilogramu, umjesto dosadašnjih 0,05.
XS
SM
MD
LG