Dostupni linkovi

Perišić: Presuda doprinos za Srbiju


Momčilo Perišić po dolasku u Beograd
Momčilo Perišić po dolasku u Beograd
Momčilo Perišić rekao po dolasku u Beograd da je oslobađajuća presuda skroman doprinos da se skine anatema sa srpskog naroda o navodnom kršenju ratnog prava.

Perišić, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine u BIH i Hrvatskoj, stigao je vladinim avionom u 12.50 sati na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”. Na pisti su ga sačekali predstavnici Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom, dok su ga brojni članovi porodice, prijatelji i predstavnici medija čekali u salonu za posebne zvanice.

"Otišao sam u Hag bez ikakve kalkulacije da odbranim čast vojske, naroda i države i, na sreću, to sam i uspeo", rekao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Perišić brojnim domaćim i stranim novinarima na beogradskom aerodromu, nakon što je avionom Vlade Srbije došao iz Holandije.

Perišić je rekao i da je tokom rata branio "čast, dostojanstvo i živote građana" i da se potom borio protiv nedemokratskog režima Slobadana Miloševića.

U septembru 2011. prvostepeno vijeće Tribunala osudilo je generala Perišića (68) na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premještanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je bio osuđen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine.

Perišić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 7. marta 2005, na dan kada je optužnica protiv njega objelodanjena.
XS
SM
MD
LG