Dostupni linkovi

Napolitano protiv novih izbora u Italiji


Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano
Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano
Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano odbacio je danas navode o mogućem raspisivanju novih izbora odmah poslije glasanja ove sedmice, koje nije dalo pobjednika sa uvjerljivom većinom u parlamentu.

"Nisam zainteresovan za novo glasanje", rekao je Napolitano novinarima u Berlinu na marginama jednog događaja na kojem je održao govor.

Napolitano, čiji sedmogodišnji mandat ističe 15. maja, ponovio je da neće tražiti novi mandat na čelu države. On je izrazio sumnju da će njegov nasljednik raspustiti parlament prije sljedećih redovnih izbora zato što je, kako je rekao, Italiji potrebna stabilna vlada, prenio je Rojters.

Lider političkog bloka lijevog-centra Pjer Luiđi Bersani odbacio je danas mogućnost formiranja koalicije sa bivšim premijerom Silviom Berluskonijem radi prevazilaženja krize poslije izbora.

On je u intervjuu listu "Republika" rekao da Berluskoni "nema koncept odgovornosti" i da vodi računa samo o svojim interesima.

Bersanijev blok ima većinu u donjem domu parlemanta, ali u Senatu nema dovoljno mandata za formiranje vlade i usvajanje zakona.

Trećeplasirani na izborima, sa 25 odsto glasova, bio je pokret "Pet zvijezda" humoriste Bepa Grila, koji je juče rekao da njegov blok neće ulaziti ni u kakve koalicije.

U evropskoj javnosti postoji bojazan da će italijanska institucionalna kriza ponovo rasplamsati dužničku krizu na nivou eurozone.
XS
SM
MD
LG