Dostupni linkovi

Mening se izjasnio da je kriv na predsuđenju za WikiLeaks


Bredli Mening, američki vojnik optužen za najveće neovlašteno prenošenje državnih tajni u istoriji SAD, izjasnio se da je kriv, rekavši da je proslijedio informacije sajtu "WikiLeaks" jer je smatrao da američki narod ima pravo da zna pravu cijenu ratova koje vodi.

Na predsudskom ročištu u vojnoj bazi u američkoj državi Merilend Mening (25) je pročitao saopštenje na 35 strana u kome je iskreno izložio svoje motive za prosljeđivanje tajnih dokumenata i video-snimaka koje je pribavio dok je radio kao obavještajni analitičar nedaleko od Bagdada.

On je rekao da mu je bilo muka od "krvoločnosti" helikopterske vojne posade koja je napala grupu ljudi u Bagdadu, među kojima su bili i novinar Rojtersa i djeca.

Mening je dodao da želi da javnost zna kako se u ratovima koje SAD vode u Iraku i Avganistanu niko ne osvrće na ljudski život, koji je tamo potpuno bezvrijedan.

Odluka o prosljeđivanju povjerljivih informacija vebsajtu bila je motivisana njegovom depresijom i tugom zbog ratnih sukoba i učešća SAD u njima.

Mening se izjasnio da je kriv po 10 tačaka optužnice, što bi moglo da znači 20 godina robije - prenosi " The Guardian".

Tužioci planiraju da ga tuže po još 12 tačaka, uključujući pomaganje neprijatelju, a što bi moglo značiti doživotnu robiju, javila je mreža ABC.
XS
SM
MD
LG