Dostupni linkovi

Svjedokinja: Mladić crtao četiri 'S' na karti Srebrenice


Karta sa nacrtanim četiri S, dokaz prikazan u sudnici 1. ožujka 2013.
Karta sa nacrtanim četiri S, dokaz prikazan u sudnici 1. ožujka 2013.
Nakon dva dana sjednica potpuno zatvorenih za javnost, suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom Erin Gallagher, istražiteljice haškog tužiteljstva koja se bavila zločinima u Srebrenici.
Svjedokinja je navela kako je oko tridesetak puta posjetila Istočnu Bosnu u svrhu istraživanja raznih lokaliteta, a tužiteljstvu je u početnom dijelu ispitivanja predstavila zaplijenjene vojne karte vojske bosanskih Srba – korištene prilikom napada na Zaštićene zone Žepu i Srebrenicu.

Veći broj vojnih dokumenata Vojske Republike Srpske pronađen je u Srbiji, dok su neki zaplijenjeni prilikom racija međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini. Pronađeni su tako dokumenti Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS-a – formacija čiji se pripadnici u optužnici spominju kao direktni izvršitelji masovnih pogubljenja. Također, prikazane su vojne karte područja enklava Žepe i Srebrenice, koje je osobno koristio optuženi Mladić prilikom njihovog zauzimanja.

„On je govorio o drugim zapovjednicima iz Glavnog štaba na video zapisu. Govorio je o tomu kako je Žepa završena i napravio je znak svojom rukom, prstima. Stavio je križ na ratnu i borbenu kartu i on je to potpisao i stavio svoje ime. Isto je napravio i sa Srebrenicom (na vojnoj karti)“, opisala je viđeno sucima istražiteljica Gallagher.

Istražiteljica Erin Gallagher tokom svjedočenja
Istražiteljica Erin Gallagher tokom svjedočenja
Tužiteljstvo je prilikom glavnog ispitivanja zamolilo Gallagher da sucima pojasni što predstavljaju 4 oznake uz križ, koje je general Mladić ucrtao na karti preko Srebrenice i Žepe.

„Mislim da je to grb Republike Srpske, a ta četiri „s“ su na ćirilici“, pojasnila je sucima svjedokinja.

„Znate li što znače ta četiri ćirilićna s?“, upitao je nadalje tužitelj Peter McCloskey.

„Samo sloga Srbina spašava“, odvratila je Gallagher.

Prilikom ispitivanja haške istražiteljice optuženi Mladić je ponovno gestikulirao u sudnici, bez obzira na prethodno oštro upozorenje, na koje ga je ponovno podsjetio predsjedavajući sudac Alphonse Orie.

„Gospodine Mladiću, jučer smo Vam dali uputstvo da se ne smijete ustajati tako“, podsjetio je sudac na upozorenje kojime se predviđa - razmatranje dodatnih mjera nadzora Mladića u sudnici, zbog učestalog vrijeđanja svjedoka i gestikulacija kojima komentira njihov iskaz.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:23 0:00
Direktan link

Tijekom iskaza Gallagher uvrštene su, kao dokazi, karte lokaliteta pronađenih masovnih grobnica, kao i video zapisi zauzimanja Srebrenice te naknadnih eshumacija.

Mladićeva obrana će unakrsno ispitivati istražiteljicu tužiteljstva naknadno jer suđenje pauzira do 8.travnja ove godine.

(VIDEO LINK: Ulazak Ratka Mladića u Srebrenicu, srpanj 1995.godine)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG